پروتئین وی

پروتئین وی چیست؟ پروتئین وی چگونه ساخته می شود؟

پروتئین وی چیست؟

پروتئین وی به دسته‌ای از پروتئین‌های شیر گفته میشه و در واقع باقی ماندهٔ فرآیند تبدیل شیر به پنیر هست. (ما بهش میگیم کشک!). این پروتئین‌ تنها شامل «آمینو اسید» هایی که ما به طور معمول اسم‌شون رو میشنویم نیست و بلکه حاوی یک سری از ترکیبات پروتئینی بسیار مفید مثل «بتا لاکتو گلوبین» و «آلفا لاکتو گلوبین» هست.

همراهان آریو فیت با ما باشید تا پروتئین‌ مغذی رو بیشتر و بهتر بشناسیم.

پروتئین وی چجوری ساخته میشه؟

پروتئین وی رو هم میشه از پنیر گرفت و هم میشه اون رو مستقیما با استفاده از شیر به دست آورد و لازم به ذکر هست که اغلب شرکت‌های تولیدی هم برای فرآوری این پروتئین،‌ از شیر استفاده میکنند.

برای تولید این پروتئین، ابتدا کشک رو از شیر جدا کرده و بعد محلول به دست اومده رو با حرارت بالا (در زمان کم) فرآوری میکنند تا باکتری‌هاش از بین بره. در مرحله آخر هم محلول رو با روش‌های مخصوصی از یک سری فیلتر عبور میدن که پروتئین باقی مونده حتی‌الامکان خالص‌تر بشه.

بعد از انجام این کارها، ماده‌ای که به دست میاد پروتئین وی نام داره!

پروتئین وی

انواع پروتئین وی

این پروتئین رو میشه به سه مدل ایزوله شده، کنسانتره شده و هیدرولیزه شده تقسیم کرد. حالا بیاید با این سه مورد کمی بیشتر آشنا بشیم:

ایزوله شده

خالص‌ترین نوع پروتئین وی در حال حاضر مدل ایزوله شدهٔ اون هست، که با داشتن بیشتر از ۹۰٪ پروتئین کشک و کم‌تر از ۱٪ «لاکتوز» انتخابی بسیار مناسب برای اشخاصی که مشکل هضم لاکتوز دارند محسوب میشه! البته به خاطر داشته باشید که بیشترین بخش تشکیل دهندهٔ این مدل، پروتئین کشک بوده و این به معنای عدم وجود یک سری از مواد مغذی دیگر هست. پس اگر تصمیم گرفتید از پروتئین وی ایزوله شده استفاده کنید، فراموش نکنید که ممکنه بعضی از مزایای پروتئین‌های دیگه رو دریافت نکنید.

 

کنسانتره شده

این مدل از پروتئین وی حاوی ۴ الی ۸ درصد لاکتوز بوده و عموما میتونه شامل ۲۵ الی ۸۹٪ پروتئین هم باشه. (البته مدل‌های موجود در بازار اغلب حاوی ۸۰٪ پروتئین هستند).

کاربرد اصلی پروتئین وی کنسانتره شده در محصولات غذایی و پروتئینی هست.

 

هیدرولیزه شده

در تولید این مدل پروتئین وی از تکنیکی استفاده شده که پروتئین‌های بلند شکسته و به پروتئین‌های کوتاه‌تری تبدیل بشن. به عبارتی دیگه، پروتئین وی هیدرولیزه شده برای افرادی که مشکلات هاضمه‌ای داشته و یا به بعضی مواد موجود در کشک حساسیت دارند مناسب‌تر هست.

(از این پروتئین در محلول‌های غذایی مخصوص نوزادان و محصولات تغذیه‌ای ورزشی بیشتر استفاده میشه).

عوارض جانبی

این پروتئین ممکنه یک سری مشکلات هاضمه‌ای و روده‌ای کوچیک رو برای اشخاصی که مصرف میکنند به همراه داشته باشه، ولی اگه بدن شما به شیر حساسیت نشون میده، قبل از مصرف پروتئین حتما با پزشک خودتون مشورت کنید.

 

غذاهایی که پروتئین وی دارند

اصولاً مواد لبنی (شیر، ماست، کره و پنیر) حاوی مقداری پروتئین وی هستند و جالبه بدونید که مایع موجود روی سطح ماست که اکثر افراد دور میریزند کشک هست! (شما این اشتباه رو تکرار نکنید).

البته از این پروتئین در تولید یک سری محصولات غذایی فرآوری شده هم استفاده میشه، ولی این میزان به قدری نیست که بتونه در فرآیند عضله سازی به شما کمکی بکنه، پس بهتره به فکر پیدا کردن یک مکمل مناسب باشید.

طریق مصرف

از اون جایی که یک مادهٔ غذایی محسوب میشه، روش خیلی خاصی برای مصرفش وجود نداره. ولی شما میتونید با استفاده از بعضی روش‌های ساده، میزان بازدهی این پروتئین رو افزایش بدید.

اغلب ورزشکارها و متخصصین توصیه میکنند پروتئین وی رو بعد از انجام تمرینات ورزشی مصرف کنید، چرا که سرعت هضم و جذب این پروتئین خیلی بالا بوده و در لحظهٔ پایان تمرینات ورزشی میتونه تاثیر بسزایی در روند عضله سازی بدن‌تون داشته باشه. (اگر قصد انجام این کار رو داشتید، بعد تموم شدن تمرینات‌تون ۲۰ الی ۴۰ گرم پروتئین وی رو به شکل محلول با آب یا شیر مصرف کنید).

شما همچنین میتونید این مادهٔ مغذی رو به عنوان میان وعده و یا برای بالا بردن مقدار پروتئین غذاهاتون به عنوان یک مکمل استفاده کنید. البته این پروتئین رو میشه به وعده‌های غذایی هم اضافه کرد و حتی میشه اون رو همراه با میوه‌ها یخ زده مصرف کرد. نوش جان!

 

نظر خودتون رو بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند